Hoe geef je cryptovaluta op aan de Belastingdienst?

Cryptovaluta zijn een vorm van liquide middelen en moeten daarom aangegeven worden bij de Belastingdienst. Hoe je dit moet doen hangt af van jouw situatie. Hieronder vindt je op welke manier je aangifte van crypto moet doen per situatie.

Cryptovaluta zijn digitale betaalmiddelen waarmee je kunt handelen zonder dat er een centrale tegenpartij zoals een bank mee hoeft te dingen. De bekendste vorm van cryptovaluta is de bitcoin. In de meeste gevallen handel je met cryptovaluta via een speciaal omwisselplatform (broker). Bij dit omwisselplatform kun je gewoon geld zoals euro’s omwisselen in crypto of je kunt je cryptovaluta uit laten betalen in regulier geld. Verder kun je aan cryptomunten komen door middel van minen.

Een geldige verklaring opgeven

De Belastingdienst zal alleen je aangifte goedkeuren als je op een geldige manier je cryptovaluta opgeeft. Dit doe je door middel van een heldere handelsgeschiedenis, die je toont bij je aangifte. Bij de meeste online brokers kun je jouw handelsgeschiedenis opslaan en downloaden in een format dat door de Belastingdienst goed te lezen is. Sommige online wisselkantoren sturen na iedere aankoop een overzicht met alle transactiegegevens naar het e-mailadres dat je bij de broker hebt aangegeven.

Heb je geen officiële uitdraai van je handelsgeschiedenis, dan kun je ook een schermafbeelding maken van de koers van de bitcoin (of andere cryptovaluta), de datum van de koers en hoeveel crypto je aan hebt gekocht. Deze gegevens zijn belangrijk om de geldigheid van je aangifte veilig te stellen en niet de kans te lopen dat de Belastingdienst je aangifte afkeurt.